Szabó Éva a Pécsi Tudományegyetemen végzett általános orvosként, 2009-ben PhD-fokozatot szerzett, majd 2024-ben habilitált. Posztdoktori kutatóként fél évet töltött a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem anyagcsere-laboratóriumában. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetében dolgozik egyetemi adjunktusként, ahol részt vesz orvostanhallgatók és dietetikusok graduális és posztgraduális oktatásában, valamint a tananyagfejlesztésben magyar, német és angol nyelven. Több szakdolgozat, TDK-hallgató és PhD-hallgató témavezetője az Általános Orvostudományi, valamint az Egészségtudományi Karon is. Tudományos érdeklődésének középpontjában a táplálkozás, azon belül pedig elsősorban a zsírsavbevitel egészségi állapotra kifejtett hatása áll. Eddigi kutatásai elsősorban a perinatális zsírsavellátottságra, azon belül pedig a transz zsírsavak lehetséges kedvezőtlen hatásaira fókuszáltak várandós és szoptató anyákban, valamint újszülöttekben és csecsemőkben. Eddig 29 nemzetközi közlemény és három angol nyelvű könyvfejezet szerzője, melyekre 470 hivatkozást kapott, összesített impakt faktoruk ⁓140. Számos hazai és nemzetközi pályázatban vett részt társkutatóként, egy nemzetközi és három hazai pályázatban vezető kutatóként. Kitüntetései, tudományos elismerései közül kiemelendő: Henry Nestlé-díj (2007), Alapítvány a Magyarországi Gyógyszerkutatásért (2009), Petényi Géza-díj (2011), Pécsi Tudományegyetem Kiváló Szerző díja (2023, 2024). Rendszeresen végez bírálói munkát rangos nemzetközi folyóiratoknak, a Frontiers in Nutrition társszerkesztője, a Táplálkozástudományi és dietetikai szemle tudományos tanácsadó testületének tagja. Tagja többek között a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaságnak, a Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak, a European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutritionnek és az International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids-nek. Házas, három gyermek, Anna (2010), Zsófia (2012) és Dóra (2014) édesanyja.