Tagok

Kolossváry Márton

FKA-tagság

Tagság ideje:  2024–

MTA

MTA-osztály: V. Orvosi Tudományok Osztálya

MTA-azonosító: 10065628

MTA-link: https://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=10065628

Kutatási terület

Mesterséges Intelligencia, kardiológia, radiológia

Munkahely

Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet

Bemutatkozás

Kolossváry Márton Budapesten, a Semmelweis Egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját és PhD-fokozatát. Kutatásai során a mesterséges intelligencia radiológiai alkalmazásaira összpontosított. PhD-tanulmányai során fejlesztette a RIA-t, egy nyílt forráskódú radiomikai képelemző szoftvert, amely felhasználóbarát felületet biztosít a komplex radiomikai elemzések elvégzéséhez orvosi képeken. Sikeresen megvédte a „Koronária ateroszklerózis karakterizálása újszerű képi elemzések segítségével koronária CT angiográfiás felvételeken” című disszertációját. Az Egyesült Államokba költözött, ahol posztdoktori ösztöndíjas volt a Johns Hopkins Egyetemen Shenghan Lai felügyelete alatt, valamint a Massachusetts General Hospital, a Harvard Medical Schoolban Udo Hoffmann és Michael Lu felügyelete alatt. Különböző témákkal foglalkozott, mint például a koszorúér-plakkok osztályozása, új képalkotó biomarkerek azonosítása, mellkas röntgenfelvételek mélytanulásos elemzése és a radiológiai képekből származó képi biomarker algoritmusok optimalizálása. Fejlesztette a nyílt forráskódú parseRPDR szoftvercsomagot is, amelyet a Massachusetts General Hospitalban még ma is használnak a kórházi adatok elemzésére.

Kutatásai különböző tudományos társaságok és alapítványok ismerték el díjjal, mint például a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj, a Junior Prima Díj, a Pro Scientia Aranyérem és a Stephen W. Kuffler Kutatási Ösztöndíj. Több konferencián is elismeréssel jutalmazták előadásait: megkapta például a Young Investigator Awardot és az Outstanding Academic Research Awardot a Society of Cardiovascular Computed Tomography konferenciáin, vagy a Trainee Research Prize díjat a Radiological Society of North America konferencián, illetve a Best scientific paper presentation és a Rising Star díjat az Európai Radiológiai Kongresszuson. Az elmúlt években kutatási támogatást kapott a Massachusetts General Hospitaltól, a Harvard Medical Schooltól és a Magyar Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól.

2022-ben visszaköltöztem Magyarországra, hogy csatlakozzak a budapesti Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet csapatához, ahol jelenleg az Oktatási és Kutatási Részleg vezetője vagyok.

FKA-s válogatott publikációk

Nincs megjeleníthető adat.

Utolsó módosítás dátuma:

2024.05.30.