Sajtószoba

Bemutatkozik a Fiatal Kutatók Akadémiája

A Pannon Egyetem Multidiszciplináris és Kiválósági Kutatóközpont https://kutatas.uni-pannon.hu/ Előtér című podcast sorozatának 17. részében a Fiatal Kutatók Akadémiáját mutatjuk be. Témaválasztásunk oka, hogy Ruppert Tamás személyében egyetemünkről elsőként választott tagjai közé fiatal kutatót az FKA. Az FKA társelnökeivel, Wilhelm Imolával és Kecskés Gáborral, illetve az FKA új tagjával, Ruppert Tamással beszélgettünk. A beszélgetésben szó esik az alábbiakról: – FKA felépítése, céljai, tevékenységi körei – Különlegességek a hazai szervezeti kultúrában: társelnökök, szabott tagsági idő, MTA-hoz fűződő viszony – Nemzetközi kitekintés, társszervezetek – Az FKA öt éves lesz idén májusban – sikerek, eredmények, programok – “Elmélyült kutatás mindenkinek” – motiváció, Bolyai mentorprogram, tervek – Időmenedzsment – kutatás, társadalmi munka, magánélet – Mit ad(ott) az FKA a tagjainak? – Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottság – Utánpótlás – egyre kevesebb a doktori programba belépő fiatal – Mentálhigiénés támogatás a fiatal kutatóknak

Miért jó a Fiatal Kutatók Akadémiája − egy matematikus szemével

Az első fiatal akadémiát, a Die Junge Akademie-t 2000-ben Németországban alapították. Ez olyan folyamatokat indított be, hogy ma már a világon mintegy 54 nemzeti fiatal akadémia működik Albániától Zimbabwéig. Ezeken a szervezeteken kívül, amelyeknek általában 25 és 60 között van a taglétszáma, további öt hasonló, az előzőektől független régiós vagy nemzetközi szervezet működik, köztük a 2010-ben alapított Global Young Academy, illetve a 2012 óta működő Young Academy of Europe. Bár a világ fiatal akadémiáinak működési keretei, jogi, illetve pénzügyi helyzete sokféle, mindannyian fő célkitűzésüknek tekintik azt, hogy hiteles, naprakész információval szolgáljanak a tudomány legaktuálisabb eredményeiről a társadalom számára, támogassák a fiatal kutatókat, illetve, hogy közvetítsenek a (fiatal) kutatók és a döntéshozók között.

A fiatal kutatók helyzete Magyarországon

Idén is egy hónapon át tartó programsorozattal várja az érdeklődőket az MTA a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Ennek részeként tartottak előadást "Hol a határ? A fiatal kutatók Magyarországon" címmel 2018. november 13-án a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A stabil környezet a legfontosabb – először készült felmérés a 45 év alatti hazai kutatók helyzetéről

A fiatalokat leginkább az elhivatottság, a felfedezés izgalma vonzza a tudományos pálya felé, ugyanakkor éppen a pályakezdő, 35 év alatti kutatók látják a legbizonytalanabbnak a jövőjüket – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak az MTA által kezdeményezett felmérésnek, amely a teljes magyar tudományos életre kiterjedt. A jelentést 1760 megkérdezett válaszait értékelve készítette el kilenc fiatal kutató. Közülük ketten, Neumann Eszter, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet tudományos segédmunkatársa, Toldi Gergely, a Semmelweis Egyetem tanársegéde, valamint Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja, a fiatal kutatók helyzetével foglalkozó, Lovász László által létrehozott eseti bizottság elnöke foglalta össze az mta.hu számára a kutatási jelentés néhány főbb pontját. A dokumentum a beszélgetés után teljes terjedelmében olvasható.

Így látják magukat és helyzetüket a fiatal kutatók

A tudományos pályát választókat leginkább a felfedezés izgalma és a tudományos elhivatottság motiválja, de a jelentős mértékű pályaelhagyás megelőzéséhez fontos lenne a bérek további emelése, a kutatási források bővítése és az infrastruktúra fejlesztése is – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amelyet az MTA 189. közgyűléséhez kapcsolódva megrendezett Fiatal Kutatók Fórumán ismertettek. A tavalyi első rendezvény után most másodízben megtartott tanácskozáson a résztvevők megismerhették azt a vitaanyagot is, amelynek nyomán elkészülhet majd a Fiatalok Akadémiájának alapszabálya.

Szabadon elérhető kutatási eredmények és karrierproblémák: videó a Fiatal Kutatók Fórumáról

Van lehetőség arra, hogy a fiatal kutatók az eddiginél jobban bekapcsolódjanak az Akadémia munkájába – hangzott el a Fiatal Kutatók Fórumán, amelyet az MTA 188. közgyűléséhez kapcsolódva szerveztek meg Lovász László elnök kezdeményezésére. A tanácskozáson egyebek mellett a tudományos karrier és a gyermeknevelés összeegyeztetésének kérdése, a kutatói pálya anyagi elismerése, valamint az előmeneteli rendszer is szóba került. A fórumon készült videó most megnézhető az mta.hu-n.

Teltház a Fiatal Kutatók Fórumán

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az MTA a Fiatal Kutatók Fórumát a 188. közgyűlésen. A jó hangulatú, aktív tanácskozás végén kiderült, hogy van igény a folytatásra, ennek módját rövidesen kidolgozzák a résztvevők.