Hírek

2018/05/11

II. Fiatal Kutatók Fóruma az MTA 189. közgyűlésének keretében (2018. május)

A 2017-ben megrendezett I. Fiatal Kutatók Fórumának kerekasztal beszélgetése után felmerült az igény egy olyan felmérésre, amely szisztematikusan feltárja a fiatal kutatókat érintő problémákat. Ennek nyomán a fórum néhány résztvevője 2018. tavaszán elkészítette az első olyan nagyszabású felmérést Magyarországon, mely a 45 év alatti fiatal kutatók helyzetét, nehézségeit elemzi, valamint egyes problémákra megoldási javaslatokat is kínál.

A II. Fiatal Kutatók Fórumán Alpár Donát ismertette a felmérés előzetes eredményeit, valamint Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja, a fiatal kutatók helyzetével foglalkozó, Lovász László, az MTA elnöke által létrehozott eseti bizottság elnöke ismertette a „Fiatalok Akadémiája” néven létrehozni tervezett testület alapszabályára vonatkozó javaslatot.

Részletes beszámoló a fórumról: https://mta.hu/kozgyules2018/igy-latjak-magukat-es-helyzetuket-a-fiatal-kutatok-108728

Az eredményeket összefoglaló kutatási jelentés teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható: https://mta.hu/data/dokumentumok/fiatal_kutatok_helyzete_felmeres_eredmeny.pdf

Beszélgetés az Akadémia honlapján Neumann Eszterrel és Toldi Gergellyel a felmérésről: https://mta.hu/mta_hirei/a-stabil-kornyezet-a-legfontosabb-eloszor-keszult-felmeres-a-45-ev-alatti-hazai-kutatok-helyzeterol-109031

A felmérés széleskörű visszhangot kapott az MTA egyes bizottságai és a sajtó részéről is; többek között az M1 Ma Este c. műsorában 2018. május 13-án Gulyás István interjút készített Kubinyi Enikővel „Így látják magukat és helyzetüket a fiatal kutatók” címmel.