Hírek

2021/09/29

Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2021 őszén ismét felmérést készít a 45 év alatti kutatók helyzetéről. A kérdőív címe „Fiatalok az akadémiai pályán”, célja pedig, hogy tudományos igényű elemzés és adatok segítségével azonosíthassuk azokat a beavatkozásokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy minél több fiatal kutató lehessen sikeres Magyarországon a tudományos életpályán.

A kérdőív kitöltésére október 8-ig van lehetőség az alábbi címen:

https://kutatas.tarki.hu/fk/index.html

A jelen kutatás az FKA alapító tagjainak korábbi, 2018-ban végzett felmérésének folytatása és kiterjesztése. Az előző kérdőíves vizsgálat részletes kutatási beszámolóját itt találják.

A 2018-as felmérés eredményeként alakult meg az FKA szervezete, amely azóta több tudománypolitikai tárgyú tanulmányban is képviselte a válaszadók véleményét. A felmérést követően a TUDOSZ szakszervezettel való együttműködésnek köszönhetően sikerült elérni, hogy a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj korhatár-kedvezményt adjon a gyermekvállalással otthon töltött idő után. Az FKA a felmérésben azonosított, kiemelt fontosságú témákban rendezi meg évente a Fiatal Kutatók Fórumát, és pályázatokkal kapcsolatos információs vagy mentorációs programokat is szervez.

A kérdőív kitöltésével az FKA munkáját és az akadémiai pályán lévő fiatalok élethelyzetének tudományos igényű feltárását segítik. A kutatás eredményeit az FKA 2022 során publikálja. Kérjük, hogy töltsék ki a kérdőívet, illetve juttassák el hírét minél többféle szakterületen és intézményben dolgozó 45 év alatti kutatóhoz. A válaszadásra szánt értékes idejüket előre is hálásan köszönjük.