Hungarian Young Academy

The Hungarian Young Academy, a grassroots scholarly society operating in accordance with the public duties of the Hungarian Academy of Sciences, held its inaugural meeting on 7 May 2019. The goal of HYA is to participate in the scientific activities of the Hungarian Academy of Sciences in close cooperation with the Academy’s various bodies, as well as to represent the community of young researchers in Hungary and abroad. Through its activities, HYA seeks to support the professional development of young researchers and strengthen the relationship between researchers and society.

Latest news

2024/07/15

Young Academy of Europe elects Bernadette Kun among its members

YAE has admitted yet another Hungarian member, Bernadette Kun.

2024/06/06

National Research, Development and Innovation Office offers online workshop in English about Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships

This year again, the National Research, Development and Innovation Office is organising an online workshop about Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships (MSCA PF).

2024/05/23

Tagjai közé választotta az ALLEA a Fiatal Kutatók Akadémiáját

2024. május 22-én az ALLEA Közgyűlése elfogadta a Fiatal Kutatók Akadémiájának felvételi pályázatát, és ezzel az FKA – a belga (flamand) és a spanyol fiatal kutatói akadémiával egyetemben – csatlakozott az európai természet-, társadalom- és bölcsészettudományi akadémiák szövetségéhez.

2024/05/23

“Fókuszban a növények” – FKA-rendezvény a Nemzetközi Növények Napja kapcsán

A Fiatal Kutatók Akadémiája „Fókuszban a növények” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot szervez május 31-én a Nemzetközi Növények Napjához kapcsolódóan.

2024/05/15

FKA „Mental well-being” program – Nők a vezetésben

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága 2024. május 22-én 12:00–13:30 óra között a mentális jóllét témakörében újabb webináriumot rendez, melynek címe „Nők a vezetésben”. Az online esemény előadói Solymosi Katalin növénybiológus és Horváth Zsófia ökológus.

2024/05/09

A fiatal kutatók és az öregedő társadalom vizsgálata: sikeresen lezajlott a VIII. Fiatal Kutatók Fóruma

Idén is élénk érdeklődés mellett, jó hangulatban került sor a Fiatal Kutatók Fórumára május 8-án, amely ezúttal az öregedő társadalom témakörét járta körül.

2024/05/02

Új vezetőség a Fiatal Kutatók Akadémiája élén

Megválasztotta új vezetőségét a Fiatal Kutatók Akadémiája. Az FKA új, bejövő társelnöke Szentgáli-Tóth Boldizsár lett.

2024/05/02

Tizenkét új tag a Fiatal Kutatók Akadémiájában, és bővül az FKA-alumni

Az FKA megválasztotta tizenkét új tagját, egyúttal elbúcsúzott tizenkét alumnivá váló tagjától.

2024/04/15

Az oktatók és kutatók megbecsülése a minőségi felsőoktatás és kutatás-fejlesztés alapja – a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjainak nyilatkozata

Nyilatkozatot adott ki a Fiatal Kutatók Akadémiája az oktatók és kutatók megbecsülésének jelentőségéről a felsőoktatásban és a kutatás-fejlesztésben.

2024/03/25

FKA-előadók a Pannon Egyetem tudományos publikálásról szóló rendezvényén – videóval!

Hartmann Bálint és Lencsés Ákos is előadást tartott a Pannon Egyetem rendezvényén 2024. március 25-én. A Válságban a tudományos publikálás? Új jelenségek és lehetséges válaszok című műhelybeszélgetésen az FKA képviselői a kutatási etikáról és az open access kiadókról beszéltek.

2024/02/08

Pályázati felhívás Bolyai és NKFIH_PD Mentorprogramra

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) a 2024. évben immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Bolyai János Posztdoktori Kutatási Ösztöndíj elnyerését segítő mentorprogramját (Bolyai Mentorprogram) és másodszorra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott posztdoktori (PD) kutatástámogatás elnyerését segítő mentorprogramot (NKFIH_PD Mentorprogram).

2023/12/07

Megjelent a „Fiatal Kutatók Akadémiája: A fiatal kutatók helyzete és képviselete Magyarországon” című tematikus összeállítás a Magyar Tudományban

A Magyar Tudomány 2023/12-es számában jelent meg a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) által összeállított tematikus blokk, amelyben górcső alá vesszük a fiatal kutatók helyzetét és képviseletét Magyarországon.