Jövőképünk egy olyan tudományos és oktatási ökoszisztéma, amely esélyegyenlőséget és esélyt biztosít minden fiatal kutató számára.

2024/05/23

Tagjai közé választotta az ALLEA a Fiatal Kutatók Akadémiáját

Az európai természet-, társadalom- és bölcsészettudományi akadémiák szövetsége (European Federation of Academies of Sciences and Humanities, ALLEA) 2024. május 22-én, Berlinben tartotta éves közgyűlését a Leopoldina Tudományos Akadémia, a Német Természet- és Bölcsészettudományi Akadémiák és a Német Fiatal Kutatók Akadémiája szervezésében. Az esemény nemcsak a fennállásának 30 éves évfordulóját ünneplő és új tisztségviselőket választó ALLEA történetében jelentett fontos mérföldkövet, hanem a Fiatal Kutatók Akadémiája életében is, hiszen a több mint 50 ALLEA-akadémia jelen lévő, mintegy 70 képviselője – a belga (flamand) és a spanyol fiatal kutatói akadémia mellett – az FKA-t is beválasztotta az ALLEA tagságába. Az újonnan csatlakozó akadémiákkal az ALLEA tagsága immár 59 akadémiát számlál az Európai Unión belüli és kívüli országokból. Kiemelendő, hogy ezen belül hat fiatal akadémia is erősíti a sorait, amely tanúskodik a szervezet azon elkötelezettségéről, hogy támogassa és előmozdítsa a befogadást, a sokszínűséget és az együttműködést a kutatók különböző generációi között.

Az 1994-ben alapított ALLEA mind nemzetközi, mind európai fórumokon képviseli tagjai érdekeit, támogatja a tudományt mint globális közjót, és előmozdítja a határokon, tudományterületeken és generációkon átívelő tudományos együttműködést. Tagjaival egyetemben azon munkálkodik, hogy jobbá tegye a kutatási feltételeket, a lehető legjobb, független és interdiszciplináris tudományos tanácsadást biztosítsa, és erősítse a tudomány szerepét a társadalomban. Küldetése, hogy az európai akadémiák által megtestesített intellektuális kiválóságot és tapasztalatot a kutatói közösség, a döntéshozók és általában véve a társadalom javára fordítsa. Az ALLEA politikai, vallási, kereskedelmi és ideológiai érdekektől teljes mértékben mentes, nonprofit szervezet.