Hírek

2023/07/13

A „Karikó-módszer” – Karikó Katalin fiatal kutatóknak tartott előadása videón

„Mindig nagy megtiszteltetést jelent, ha egy nemzetközi hírű kutatót köszönthetünk Akadémiánkon. Karikó Katalin a nemzetközi tudományos élet egyik meghatározó személyisége, akinek a munka mellett számtalan meghívásnak kell eleget tennie – nem is olyan régen például a Harvard Egyetem avatta díszdoktorává –, és aki ha az Akadémiára és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba jön, akkor hazajön” – mondta köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a kutatónő két éve az MTA 194. közgyűlésén tartott ünnepi előadásában pályája meghatározó pillanatait elevenítette fel a kezdeti labormunkától a világ tudományos élvonaláig.

„Karikó Katalin ezúttal arról beszél, mi motiválja leginkább a kutatót, milyen célokat érdemes kitűzni, és miként őrizhetik meg a tudomány művelői lelkesedésüket a tudomány iránt akkor is, ha útjukat kudarcélmények nehezítik. Ez utóbbi különösen motiváló lehet azoknak a fiataloknak, akik pályájuk elején esetleg azzal szembesülnek: több a nem várt akadály, és kevesebb a látványos eredmény, mint szeretnék” – fogalmazott Freund Tamás.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Karikó Katalin
(Az előadáson készült képgaléria a képre vagy ide kattintva tekinthető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Előadásában Karikó Katalin személyes példáján keresztül kitért arra, hogy miként kell több száz kísérleti eredményt feldolgozni, hogyan lehet tájékozódni a tudományos irodalomban, beszélt a tudományos együttműködések fontosságáról, valamint bemutatta a tudományos (akadémiai-egyetemi) és ipari álláshelyek előnyeit és hátrányait. Saját példáján keresztül nagyszerűen szemléltette, hogyan őrizhetjük meg lelkesedésünket a tudomány iránt, s azt is bemutatta, hogyan lehet az olvasott cikkeket és kísérleti eredményeket megfelelően rendszerezni.

Az előadást követően Karikó Katalin részletesen válaszolt a több száz fős közönség érdeklődő kérdéseire.

Az esemény levezető elnöke Kecskés Gábor, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke volt. A kérdések és válaszok részt Wilhelm Imola, a Fiatal Kutatók Akadémiájának másik társelnöke moderálta.

A cikk forrása: 

https://mta.hu/fka/egy-biologus-gondolatai-a-kutatasrol-kariko-katalin-eloadasa-a-fiatal-kutatok-akademiaja-rendezvenyen-112980

https://mta.hu/fka/kariko-katalin-eloadasa-fiatal-kutatok-szamara-113049